KA2 – safe.netizens@eu

Kezdőlap / KA2 – safe.netizens@eu

Safe.netizens@eu diákcsere Spanyolországban

A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium öt tanulója és két pedagógusa 2018 november 11- én indult hét napos diákcserére a dél- spanyolországi Almendralejoba. Az Erasmus+ által támogatott kétéves projekt során a fogadó iskolán és intézményünk diákjain kívül még négy ország diákjai működnek közre: olasz, szlovén, finn tanulók.

A biztonságos internethasználat témáját körbejárva a hét legfontosabb feladata egy tíz pontból álló ‘szabálylista’ megalkotása volt, mely hozzásegítheti a felhasználókat az internetes támadások, illetve a nem tiszta forrású anyagok használatából eredő jogi problémák elkerüléséhez. Mindezen túl a diákok megismerkedtek a szabadon felhasználható források adta előnyökkel, illetve tippeket kaptak ezek hasznos alkalmazásához. A koordinátor és a résztvevő pedagógusok előkészítették az Olaszországban esedékes februári találkozót és meghatározták az addig elvégzendő tevékenységeket.

Természetesen lehetőség adódott a helyi iskola megismerésére is: míg a diákok játékos feladatok segítségével tekinthettek be például a robotika szakkör tevékenységébe, addig a pedagógusok óralátogatásokon bővíthették módszertani repertoárjukat. A napsütéses és enyhe ősz festői háttérként szolgált a környező városok: Trullijo, Cáceres, Merida történelmi gazdagságának felfedezéséhez, de felejthetetlen élmény a nyüzsgő, zsúfolt világvárosban, Madridban tett túra is. A találkozót záró kulturális estén fiataljaink a hagyományos palotás tánc alaplépéseit tanították meg közel ötven külföldi diáknak- így csempészve egy csepp Magyarországot az interkulturális környezetbe. Kísérő pedagógusként mérhetetlen büszkeséggel hallgattuk, hogy diákjaink a repülőről leszállva azonnal folyékony angolsággal köszöntötték vendéglátóikat, illetve, hogy egész héten át felszabadultan kommunikáltak változatos élethelyzetekben.

Biztos vagyok benne, hogy ez az utazás életre szóló, mindamellett pedig személyiségfejlesztő élmény volt a tanulóknak, és alig várják, hogy áprilisban vendéglátóként is folytathassák a projektmunkát.
Ötvös Zita Mária

Film a találkozóról

A projekt honlapja:

https://sites.google.com/view/safenetizens/home

Galéria

Erasmus+ diákcsere Olaszországban

A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium három diákja két pedagógus kíséretében öt fergeteges napot töltött Civitavecchia-ban található olasz partneriskolában. A diákcsere program a 2017 szeptemberében indult “safe.netizens@eu“ című Erasmus + projekt negyedik diákcsere programja volt, és rajtunk kívül a finn, szlovén és spanyol partnerek is ellátogattak az olasz vendéglátó iskolába, a Liceo Guglielmotti-ba.

Az iskola a festői tengerparti Civitavecchia városában található, és fő profilja a humán tantárgyak és a pedagógia valamint a pszichológia. A házigazda diákok vezetésével felfedeztük mind az iskolát, mind a gyönyörű várost.

A projekt témája a diákok digitális állampolgárságának fejlesztése, vagyis az, hogy a rendelkezésükre álló digitális eszközöket és programokat tudatosan, biztonságosan és hatékonyan tudják használni amellett, hogy fejlesztik idegen nyelvi készségeiket is. A találkozó fő témája ehhez kapcsolódóan a biztonságos online vásárlás volt.  A diákok prezentációkon keresztül bemutatták iskolájukat és városukat a többi résztvevőnek, valamint a találkozó előtt diáktársaik körében egy kérdőíves felmérést végeztek az internetes vásárlási és fizetési szokásokról és ezeknek az eredményeiről is beszámoltak. Ehhez kapcsolódva meghallgattunk egy érdekes előadást arról, hogy az internetes vásárlás közben mire figyeljünk, és hogyan védjük meg magunkat a lehetséges veszélyektől. Ezután a diákok kis filmeket készítettek a biztonságos online vásárlás szabályairól.

Az együtt töltött öt nap során a diákok külföldi társaikkal együttműködve számos egyéb foglalkozáson is részt vettek és tanórákat is látogattak. Alaposabban megismerkedhettünk az olasz nyelvvel, kultúrával és konyhával, valamint egy nemzetközi est során az öt nemzet diákjai hagyományos és modern játékokat, dalokat és táncokat tanítottak egymásnak. Mivel a találkozón résztvevő diákjaink közül néhányan második idegen nyelvként olaszt tanulnak, a kint töltött egy hét lehetőséget kínált arra, hogy ezt a nyelvet is élesben használják és gyakorolják.

Természetesen a szakmai programok mellett jutott idő arra is, hogy megismerkedjünk olasz kulturális örökségekkel, hiszen két teljes napot töltöttünk Rómában, ahol bejártuk a főbb nevezetességeket. Egy nagyon jól felkészült idegenvezető kíséretében jártuk végig az antik Róma nevezetességeit és óriási élmény volt számunkra végigmenni a Forum Romanum ókori utcáin és bemenni a Colosseum épületébe. Emellett ellátogattunk a Vatikánba is és az olasz partneriskola egyik volt diákjának köszönhetően az olasz parlament épületébe is bebocsátást nyertünk, ahol megismerkedtünk az épülettel és az olasz parlament működésével is. Pár perc erejéig betekinthettünk az éppen folyó parlamenti ülésbe, ahol a Ház Elnöke külön köszöntette a csapatunkat.

Az együtt töltött egy hét alatt a diákok számos új barátságot kötöttek és felejthetetlen élményekben volt részük. Sokat fejleszthették kommunikációs készségeiket és az angoltudásukat, hiszen a kommunikáció nyelve végig az angol volt.

A projekt következő – és egyben utolsó- diákcsere programjának a mi iskolánk fog otthont adni április elején, amikor mind a négy partnerintézményből öt diák és két pedagógus fog hozzánk látogatni.

Szabóné Jassó Ágnes

Galéria